0,00
0

Je boodschappentas

0
Subtotal: 0,00
Geen producten in je winkelmand
Kijk nog wat rond op de site. Je boodschappen staan hier veilig. Neem gerust contact op als we je kunnen helpen! Als je verder wilt winkelen of afrekenen? Gebruik de knoppen hierboven.

Het mayonaise project van Van Biltse Bodem 2021

In het voorjaar van 2021 werden zo’n 2500 zonnebloemzaden geplant. Gelukkig hadden zich een aantal vrijwilligers gemeld, dus kostte dit 1,5 dag om helemaal uit te voeren. Hulp van omwonenden maakte het niet alleen leuker, gezelliger en sneller. Samenwerkingen aangaan met buurtbewoners is één van de doelen van Buro Lou.

In de zomermaanden werden de bijtjes van DeBakkert blij van de nectar uit de bloemen, en aan het einde van de zomer deden vele soorten vogeltjes zich tegoed aan de zaden. Gelukkig waren er nog een heleboel zaden over, want deze zonnebloemen zijn niet voor niks geplant. De zaden zijn geoogst, gedroogd en vervolgens geperst. Het persen van de zaden kost ongeveer een uur per drie liter (met handpers) dus is besloten dit uit te besteden. Van de olie kan nu mayonaise worden gemaakt. Deels wordt de mayonaise gemaakt met eitjes van de kippen van Buro Lou. Deze wonen reeds een aantal weken op het parkeerterrein achter het voormalig politiebureau. Ook wordt een deel van de olie gebruikt voor vegan mayonaise. De sojabonen die in de moestuin groeiden, zijn ook geoogst, gedroogd en worden gekookt tot sojamelk. Deze mayonaise wordt in kleine oplage gemaakt en op is op.

zonnebloemen Bilthoven
zonnebloem zaden
zonnebloemzaaien
potjes voor mayo
kippen bij buro lou